20 Ağustos 2010 Cuma

"HAİN", "KOMPLOCU", "CIA AJANI" - 19.05.2010

Bunlar cuma günü yapılan CHP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında havada uçuşurken yakalanan sözler. MYK üyeleri Kemal Kılıçdaroğlunun parti genel başkanlığına adaylığını koyacağını açıklamasına ve CHP Genel Sekreteri Önder Savın da onun adaylığını destekleyeceğini duyurmasına öfkelenmişler. Sayın Kılıçdaroğlu gibi Sayın Sav da bir anda hain, “komplocu, CIA ajanı oluvermiş.

Bu oluverme ve bu oluvermeyi yansıtan sözler CHP içindeki demokrasi hazımsızlığını ve hoşgörüsüzlüğü somut olarak gösteriyor. MYK üyeleri onca yıldır birlikte çalıştıkları, sırası geldiğinde övgüler düzüp göklere çıkardıkları arkadaşlarını bir anda ağza alınmayacak sözlerle yerin dibine batırıveriyorlar.

Sayın Deniz Baykalın, dolayısıyla CHPnin başına gelen şerden çıkan hayır bu olmalı. Kamuoyu CHPdeki gelişmeleri dikkatle izliyor, yıllardır duyduğu fakat kafasında gerektiğince somutlaştıramadığı lider sultası, parti içi tekilcilik gibi kavramların ne anlama geldiğini kavrıyor.

***

Kemal Kılıçdaroğlu giderek eskiyen, köhneleşen, çağdışına düşen parti yapısının ve anlayışının değişmesi açısından bir umut oluşturuyor. Önder Savın yanı sıra partinin TBMMdeki önemli adlarının ve 60 milletvekilinin onun adaylığını desteklemeleri bu umudu daha da güçlendiriyor.

Deniz Baykal ise istifasıyla topladığı olumlu puanları, İlle de Baykal! diyen liderci MYK üyelerine verdiği cesaretle hızla yitiriyor.

Sayın Baykal, CHPnin kendini yeniden canlandıracak, gelişme yollarını açacak bir kan değişimine gereksinimi olduğunu artık görmeli. Bunu görmek büyük çabalar gerektirmiyor, sokağın sesine biraz kulak vermek, konuya ilişkin anket sonuçlarına bir göz atmak bunun için yeterli.

CHP önemli bir yol ayrımında; ya değişip kendine iktidar yolunu açacak koşullara kavuşacak ya da değişmemekte direnip kendini ebediyen muhalefette kalmaya mahkûm edecek.

Önümüzdeki cumartesi günü başlayacak kurultayda oy kullanacak delegelere bu nedenle büyük sorumluluk düşüyor, oylarını geçmişten mi yoksa gelecekten mi yana kullanacaklar, bunu pazar günü öğreneceğiz.

***

CHPdeki gelişmeler ülke gündemine öyle bir oturdu ki ortalığı kaplayan toz duman arasında birçok önemli konu gürültüye gitti.

Örneğin, Devlet Başkanı Medvedevin ziyareti sırasında Rusya ile imzalanan Mersinde nükleer enerji tesisi kurulmasına ilişkin antlaşma basında gerektiğince yer alamadı. AKP iktidarı Sinopta kurulması planlanan nükleer tesis de düşünüldüğünde Karadeniz gibi Akdenizi de bir yaşamsal tehdit bölgesi haline getirmeye kararlı gözüküyor.

Başta CHP olmak üzere muhalefet iki üç konuya takılıp kalınca AKP istediği alanda istediği gibi at oynatıyor. Brezilya ile birlikte İrana önerilen, İranın da benimsediği açıklanan uranyum takasıda AKP iktidarının nükleer enerji sevdasının ne boyutlara vardığını gösteriyor. Bu antlaşmaya göre İranın 1200 kilogram uranyumu ile Batının zenginleştirilmiş 1200 kilogram uranyumu Türkiye topraklarında takas edilecek. Kimse hükümete, Dur, ne yapıyorsun demiyor, topraklarımız, aklı başında ülkelerin bir an önce başlarından savmak, kurtulmak istedikleri uranyuma açılıyor.

Dileriz, CHPde sular kurultay sonrası durulur da medya da, kamuoyu da dikkatini yaşamsal konulara yöneltir.

***

Bu arada olmaz denileni oldurarak Bursasporu Süper Lig şampiyonluğuna taşıyan futbolcuları, teknik direktör Ertuğrul Sağlamı, başkan ve yönetim kurulu ile Bursaspor yandaşlarını yürekten kutluyorum

Hiç yorum yok: