19 Ağustos 2010 Perşembe

DİYARBAKIRSPOR'A YAZIK OLUYOR - 17.03.2010

6.3.2010 günü Diyarbakırda oynanan Bursaspor maçı, yardımcısının tribünden atılan bir taşla yaralanması üzerine 17. dakikada hakem tarafından tatil edilmişti. Gerek spor yazarları, gerekse gözlemciler hakemin bu kararını doğru bulduklarını yazı ve sözleriyle belirttiler. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da yandaşlarının davranışları nedeniyle ev sahibi Diyarbakırsporu suçlu bularak cezalandırdı. Diyarbakırspor sahasında yapacağı üç karşılaşmayı seyircisiz olarak tarafsız bir kentte oynayacak.

Kulüp ayrıca çok büyük olasılıkla Bursaspor karşısında hükmen yenik ilan edilecek.

***

Bursaspor karşılaşması sonrasında takım 21 puanla küme düşme çizgisinin altındaydı. Önünde durumunu düzeltebileceği 10 maçı daha vardı. Rakiplerinden Ankaraspor, TFF tarafından küme düşürüldüğü için oynamadan alacağı 3 puanı garantiydi. Seyircisiz oynayacağı üç maç (Antalyaspor, Gaziantepspor, Kayserispor) kendisi için olduğu kadar karşı takımlar için de dezavantajdı. Daha sonra kendi sahasında oynayacağı iki (Beşiktaş, Eskişehirspor), dış sahada oynayacağı dört (İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Gençlerbirliği, Galatasaray, Kasımpaşa) maçı vardı.

Bu karşılaşmalardan kendisini Süperligde tutmaya yeterli olacak sayıda puan çıkartabilirdi, geçen pazar oynayacağı İstanbul Büyükşehir Belediyespor (İBB Spor) maçı yeni bir başlangıç olabilirdi.

***

Olmadı. Atatürk Olimpiyat Stadyumunda oynanan karşılaşma 87. dakikada maçın hakemi tarafından tatil edildi. Gerekçe bu kez 25-30 kadar Diyarbakırspor yandaşının takımlarının yediği golden sonra tribünden atlayarak, kiminin elinde kırdıkları koltuk parçaları olduğu halde yeşil sahaya doğru koşmalarıydı.

Yandaşlarıyla hakemler ve futbolcular arasında fiziki bir temas olmamakla birlikte yardımcılarıyla soyunma odasına giden hakem Hüseyin Göçek, maçı oynatmayacağını duyurdu. Sahadakilerin can güvenliği nedeniyle bir karşılaşmanın tatil edilmesi TFF yönetmeliğine göre hükmen yenilgi nedenidir. TFF, hem Bursaspor hem de İBB Spor maçı nedeniyle Diyarbakırsporu hükmen yenik ilan edecek olursa takımın aldığı tüm puanlar silinecek, 3er puan ve 3er gol yendiği ya da berabere kaldığı takımların hanesine yazılacak, kendisi de küme düşürülecektir.

***

Oysa Diyarbakırspor, bir futbol kulubü olmanın ötesinde Diyarbakır için gerek toplumsal, gerek kültürel, gerekse psikolojik açıdan simgesel bir önem taşımaktadır. Özellikle gençlik açısından kent aidiyetini güçlendiren bir tutkal işlevi görmektedir.

Ne yazık ki Diyarbakırspor yandaşları arasına karışan bir avuç kendini bilmez hemen her karşılaşmada olay çıkartmakta, takımın Süperligdeki sonunu hazırlamaktadır. Bunların bilinçsiz, plansız-programsız, rastlantısal davrandıklarına inanmak güçtür. Diyarbakırspor Başkanı Çetin Sümer çıkan/çıkartılan olaylarınprovokasyon, çıkartanların da provokatörlerolduğu görüşündedir. İBB Spor maçı sonrası bir televizyon kanalına açıklamada bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler ile İBB Spor Başkanı Göksel Gümüşdağ da aynı görüşü paylaşmışlar, olayın hemen önünün alındığını, can güvenliği sorununun bulunmadığını belirtmişlerdir.

Türkiye Futbol Federasyonu İBB Spor maçına ilişkin karar alırken bu söylemleri göz önüne almalı, karşılaşmayı İBB Spor lehine 1-0 olarak karara bağlayıp sporu araçlaştırarak etnik mağduriyet tezgâhlamayı amaçlayan provokatörlerin ekmeğine yağ sürülmemelidir.

Diyarbakırspor yalnızca Diyarbakırlıların değil tüm Türkiyenin takımıdır.

Dileriz, TFF kararından sonra kazananlar o provokatörler olmazlar!

Hiç yorum yok: