20 Ağustos 2010 Cuma

ARTIK EYLEM ZAMANI - 31.05.2010

Cumhuriyet Halk Partisinde karar organlarında görev yapacak kişiler belli oldu. Çoğu bu görevlerinde yeni, siyasette yıpranmamış ve insana güven veren adlar. Parti içinde ve partiye ilişkin tartışmalar -Gürsel Tekinin İstanbul İl Başkanlığı dışında- sona erdiği, sular durulduğuna göre toplumun CHPye sıcak bakan kesimi gibi CHPyi yeniden bir iktidar seçeneği olarak görmek isteyen geniş bir kitle artık eylem zamanının geldiğini düşünüyor.

***

CHPnin Çağdaş Türkiye İçin Değişim başlığı altında 2008 yılında kabul edilen programı ülke sorunlarının tümünü irdeleyen ve çözüm yolları öneren 350 sayfalık ayrıntılı bir metindir. Bilindiği gibi sol partilerin temel ilkelerini içeren ve uzun erimli amaçlarını belirleyen parti programlarının hedef kitlesi parti üyeleridir. Bir üyenin partisi ile arasındaki aidiyet bağı bu programı okuyup içselleştirmesi, ilke ve amaçlarıyla özdeşleşmesiyle oluşur. Ülkemizde geçerli bir uygulama olmamakla birlikte köklü sol partilerde üye yazılımları üye adayının parti programına ilişkin parti içi temel eğitimde gösterdiği başarıya göre gerçekleşir. Üyelerin siyasal/ideolojik kişilikleri parti içi eğitimin sürekliliğine bağlı olarak pekişir. Üyeyi sağ rüzgâr ve akımlardan koruyacak olan, eğitim sürecinde edineceği kuramsal donanıma ve bu donanıma koşut olarak pratikte kazanacağı deneyimlerine bağlı olarak gelişen sol bilincidir.

***

Sokaktaki yurttaşlardan 350 sayfalık kapsamlı bir programı edinip okumaları beklenemez, beklenmemelidir. Bu nedenledir ki dünyada sağ iktidarların soldaki seçeneği olan siyasal partiler toplumla doğrudan paylaşacakları merkezi eylem programları oluşturur. Eylem programları herkesin kolayca okuyup anlayacağı bir dille kaleme alınır ve önlü arkalı tek yaprağı geçmez. Okuyan, tek yaprağa sığdırılabilme becerisi gösterilmiş bu eylem programında toplumu ve kendini ilgilendiren başlıca sorunları somut çözüm önerileriyle birlikte maddeler biçiminde sıralanmış olarak bir bakışta görebilmelidir.

Merkezi eylem programı”, il örgütleri tarafından hazırlanacak bölgesel eylem programları ve ilçe örgütleri tarafından hazırlanacak yerel eylem programlarına zemin oluşturur.

Toplumu ilgilendiren, bireylerin canını yakan somut sorunlardır. Somut sorunlar ise somut çözümler gerektirir.

***

AKP, Kürt sorunu ve demokratikleşme gibi ülkenin can alıcı sorunlarında tökezlemiştir. Bu, CHP için önemli bir şanstır. Elinde CHP Doğu ve Güneydoğu Raporu (1999), Demokratikleşme Raporu İnsan Hakları ve Hukuk Devleti (2001) gibi güncelliği koruyan, AKPnin söylemlerinin çok daha ötesinde çözüm önerileri içeren komisyon raporları bulunmaktadır. CHP sümen altındaunuttuğu bu raporları yeniden gün ışığına çıkartarak toplumla paylaşmalıdır.

Kürt sorununu ancak sol bir parti çözebilir; CHP solculaştığı ölçüde bu sorunun çözümüne yaklaşacaktır. Bu bağlamda eski tutucu tutumundan vazgeçerek, kapılarını sosyalistlere açmalıdır. Sol kanat her sosyal demokrat parti için itici güçtür.

Üniversitelerde başörtüsü sorunu yıllar içinde kangrenleşmiş bir yaradır. Demokratikleşmenin bir parçası olan bu sorunu çözecek olan yine CHPdir. Parti meclisi bu konuyu enine boyuna tartışmalı, belli kesimlerin göstereceği tepkileri de göze alarak AKPnin altından kalkamadığı ve kalkamayacağı bu sorunu olumlu bir çözüme ulaştırmalıdır.

Evet, CHPde tartışma dönemi sona ermiştir, artık eylem zamanıdır.

Hiç yorum yok: