1 Eylül 2010 Çarşamba

ABARTILI ÖZGÜVEN YA DA TOP YUVARLAKTIR GERÇEĞİ - 29.08.2010

UEFA Avrupa Ligi grup kuraları çekildi, Beşiktaşın rakipleri belli oldu: FC Porto, CSKA Sofya ve Rapid Wien. Ertesi günkü gazetelerin konuyla ilgili haber başlıklarına bakıyorum: Beşiktaşa dişine göre rakipler!, Bundan iyisi can sağlığı!”, Lokum gibi grup!

Aynı hafta içinde Trabzonspor İngilterenin Liverpool, Fenerbahçe Yunanistanın PAOK, Galatasaray da Ukraynanın Karpaty takımları karşısında başarı gösteremeyerek elendiler. Trabzonspora bir diyeceğimiz yok, çünkü Liverpool dünyanın en güçlü futbol takımlarından biriydi. Fenerbahçe ve Galatasaray ise karşılarındaki takımlardan önce kendi kötü futbollarına yenik düştüler.

Ben spor yazarı değilim, gazetemizin spor sayfalarında konuyu futbol açısından ele alıp irdeleyen uzman arkadaşlarımız var. Beni ilgilendiren Fenerbahçe ve Galatasarayın rakipleri belli olduğunda basında yer alan haber başlıkları; bunların yukarıda üç örneğini verdiğim rakibe saygısızlıkla eşanlamlı olan başlıklardan hiç farkları yoktu. Takımlarımız rakiplerini daha ilk karşılaşmada birer böcek gibi ezecekler, aynı başarıyı güle oynaya ikinci karşılaşmada da gösterip gruplara kalacaklardı. Olmadı. Fenerbahçe ilk maçta Yunanistandan 1-0 yenik döndü, ikinci maçı ise 1-2 verdi. Galatasaray da İstanbuldaki ilk maçta 2-2, Ukraynadaki maçta ise 1-1 berabere kalıp elendi.

***

Bir kez daha görüldü ki hayatın her alanında olduğu gibi futbolda da mücadele gaza getirmekle”, dereyi görmeden paçaları sıvamakla”, senaryolaştırılmış özgüvenle kazanılmıyor. Özgüven emekle, çabayla, bilgiyle, süreklilikle, kararlılıkla ediniliyor.

Dilerim Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasarayın yaşadıkları düş kırıklıklarını yaşamaz. FC Porto bir yana bırakılacak olursa CSKA Sofya da, Rapid Wien de güçleri açısından Avrupanın ilkleri arasında değiller, fakat gerçekçi olalım, Beşiktaş da henüz değil.

1948 yılında kurulan CSKA Sofya 31 kez Bulgaristan şampiyonu olmuş, 11 kez Bulgaristan Kupasını, 13 kez Sovyet Ordu Kupasını, 2 kez de Bulgaristan Süper Kupasını kazanmış. Avrupada herhangi bir başarısı yok. 2009-2010 sezonunu 2. olarak bitirmiş.

1899’da kurulan Rapid Wien ise 32 kez Avusturya şampiyonu olmuş, 14 kez Avusturya Kupasını, 3 kez de Avusturya Süper Kupasını kazanmış. Bu köklü Viyana takımının 2 İntertoto şampiyonluğu var. Ayrıca Avrupa Kupa Galipleri Kupasında 2 kez final oynamış. Geçen sezonu 3. olarak tamamlamış.

1903 yılında kurulan Beşiktaşın ise 1957 yılı öncesindeki yerel ligdeki başarıları dışarıda tutulacak olursa 13 Türkiye Süper Lig şampiyonluğu var. 8 kez Türkiye Kupasının, bir kez de Süper Kupanın sahibi olmuş. Geçen sezonu 4. olarak tamamlayan Beşiktaşın uluslararası başarısı ise 2002-2003 sezonunda UEFA şampiyonasında çeyrek final oynamış olmasıyla sınırlı.

Zaten iyi olan kadrosunu Quaresma Bernardo, Gutiérre Hernandez gibi uluslararası üne sahip futbolcularla güçlendirmiş ve Bernd Schuster gibi başarılı bir teknik direktöre de sahip olsa Beşiktaşlı spor yazarlarının takımlarını dolduruşa getirmeleri doğru değildir. Unutulmamalıdır ki Beşiktaş daha bir hafta önce bu güçlü kadrosuyla İstanbul Büyükşehir Belediyespora kendi sahasında 0-2 yenilmiştir. İstanbul BB Spor herhalde CSKA Sofyadan da, Rapid Wienden de daha güçlü bir takım değildir. O halde Top yuvarlaktır gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır.

***

Bir de FC Porto vardır. 1893 yılında kurulan kulüp 24 kez Portekiz lig şampiyonluğunu, 15 kez Portekiz Kupasını, 17 kez Portekiz Süper Kupasını, 2 kez Avrupa Kupasını (1987, 2004), 1 kez UEFA Kupasını (2003), 1 kez UEFA Süper Kupasını (1987), 2 kez de Kıtalararası Kupayı/Intercontinental Cup (1987, 2004) kazanmıştır.

Sanılanların, söylenenlerin, yazılanların tersine Beşiktaşın işi hiç de kolay değildir. Benim burada yaptığım yalnızca bir uyarı, Beşiktaşlılar da bizim yaşadığımız düş kırıklığını yaşamasınlar istiyorum. Abartılı özgüven beni korkutuyor. Çünkü bir Galatasaraylı olarak Bursasporun Şampiyonlar Liginde başarılı olmasını istediğim kadar Beşiktaşın da Avrupa Liginde final oynamasını yürekten arzuluyorum.


Hiç yorum yok: